شلغم یکی از انواع سبزیجات ریشه دار است. که به رنگهای سفید، سبز و بنفش دیده میشود و در سراسر جهان رشد میکند و دارای طبیعتی گرم و تر است.
فهرست مطالب مقاله شلغم سلامتشین:
شلغم چیست؟
شلغم میوه نیست بلکه ریشهی گیاه است. این ریشهی خوراکی یکی از مهمترین محصولات باغی در کل دنیا است. هم انسانها از آن استفاده میکنند و هم ریشه و ساقهی آن در برخی نقاط دنیا، خوراک حیوانات است. هم ریشه و هم برگهای این گیاه قابل خوردن و سرشار از انواع ویتامینها و مواد مغذی است. مثل بسیاری از ریشههای خوراکی، شلغم هم خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد.
خواص درمانی شلغم
1- محافظت در برابر باکتریهای مضر
گلوکوزینولاتهای شلغم که به ایزوتیوسیانات تجزیه میشوند، گروهی از ترکیبات قادر به مهار رشد میکروبی و باکتریایی هستند. مطالعات نشان دادهاند که ایزوتیوسیاناتها با باکتریهای شایع بیماریزا مانند E.coli و S. aureus مبارزه میکنند. یک مطالعهی آزمایشگاهی نشان داد که ایزوتیوسیاناتهای سبزیجات چلیپایی تا ۸۷ درصد اثر ضدباکتریایی روی سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک دارند.
علاوه بر این، با توجه به افزایش اخیر مقاومت باکتریایی، محققان مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی را برای ارزیابی اثر بالقوهی ترکیب ایزوتیوسیاناتها با آنتیبیوتیکهای استاندارد انجام دادهاند. نتایج نشان میدهد که هر دو با هم، ممکن است اثر قابل توجهی در کنترل رشد باکتری داشته باشند.
2- بهبود عملکرد ورزشی
نیترات موجود در رژیم غذایی باعث افزایش اتساع عروق و بهبود اکسیژنرسانی به عضلات در طول ورزش میشود.
همچنین میتواند کیفیت زندگی را برای کسانی که به دلیل بیماریهای قلبی عروقی، تنفسی یا متابولیک کمبود اکسیژن دارند، بهبود بخشد. سبزیجات سبز مانند برگ شلغم از جمله منابع اصلی نیترات هستند.
5 نکته برای تناسب اندام (کلیک کنید)
3- بهبود مشکلات گوارشی
یک فنجان شلغم خام که وزن آن حدود ۱۳۰ گرم میشود ۲٫۳۴ گرم فیبر دارد. فیبر به کاهش فشار و التهاب رودهی بزرگ کمک میکند. رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد، خطر ابتلا به انواع مشکلات گوارشی را کاهش میدهد.
شلغم و سایر محصولات غذایی که فیبر زیادی دارند با جذب آب در روده و تسهیل کردن حرکت مواد غذایی و مدفوع در روده، علائم بیماری دیورتیکولیت التهاب دیورتیکولهای جدار روده را کاهش میدهد. البته گاهی اوقات پزشکان به افراد مبتلا توصیه میکنند که رژیم غذایی حاوی فیبر بالا نداشته باشند. در این زمینه باید با پزشک خود مشورت کنید.
در سال ۲۰۱۴ تحقیق انجام شد که نشان داد که انواع مختلف فیبر، تأثیرات متفاوتی روی احتمال ابتلا به دیورتیکولیت دارند اما در مجموع، فیبر خطر ابتلا را کاهش میدهد. البته برای اثبات فواید آن هنوز به تحقیقات بیشتر نیاز است.
4- فواید شلغم برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا و کرونا
شلغم از مقادیر زیادی ویتامین C تشکیل شده و اسید اسکوربیک یکی از مهمترین تقویتکنندههای سیستم ایمنی بدن است. ویتامین C علاوه بر این که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و باعث کاهش نگرانیهای مزمن سلامتی مانند سرطان و بیماریهای قلبی میشود، به تحریک تولید گلبولهای سفید خون و آنتی بادیها نیز کمک میکند.
5- شلغم برای استحکام استخوان کودکان و بزرگسالان
شلغم از مقدار کافی کلسیم تشکیل شده است که میتواند به رشد و ترمیم مواد استخوانی در بدن کمک کند. کلسیم در تقویت تراکم مواد معدنی استخوان مهم است، به خصوص که در دوره پیری و کهنسالی آرتروز و پوکی استخوان از معضلات رایج و شایع است.
اگر میخواهید استخوانها را محکم کنید، شلغم غنی از کلسیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید! شلغم از ۳۹ میلیگرم کلسیم تشکیل شده است که ۹۰/۳ درصد مقدار توصیه شده روزانه است.
6- تقویت قدرت بینایی با شلغم
تحقیقات نشان داده است که مصرف کافی ویتامین C با ایجاد محافظت بیشتر در برابر آسیب نور UV باعث سلامت چشم میشود. در هنگام افزایش مصرف ویتامین C، ابتدا مرکبات اولین بار در نظر گرفته میشوند، اما بسیاری از سبزیجات چلیپایی مثل شلغم نیز به طرز حیرتانگیزی دارای این ماده مغذی مهم هستند.
مصرف فقط دو عدد شلغم متوسط نیاز ویتامین C شما را در کل روز برآورده میکند. نشان داده شده است که مصرف همه انواع میوهها و سبزیجات باعث کاهش خطر و پیشرفت دژنراسیون ماکولای (شایعترین علت کوری) وابسته به سن میشود.
7- خواص شلغم برای لاغری
شلغم از سبزیجاتی است که اگر در یک رژیم غذایی متعادل قرار بگیرد میتواند به چربیسوزی و کاهش وزن کمک زیادی کند. شلغم مقادیر زیادی فیبر دارد که برای کنترل کردن اشتها یک گزینه مناسب به حساب میآید. فیبر موجود در شلغم به سوخت و ساز بدن کمک میکند و برای کنترل وزن و سلامت رودهها بسیار مفید است. همچنین وجود فیبر در رژیم غذایی باعث احساس سیری میشود و از پرخوری جلوگیری میکند.
علاوه بر اینها، شلغم دارای کالری بسیار پایینی است. کالری شلغم در هر ۱۰۰ گرم، فقط ۲۸ کالری است. ولی شلغم با وجود کالری بسیار پایین، فاقد هر گونه چربی، سدیم و کلسترول است. به همین دلیل به عنوان یک ماده غذایی بسیار مناسب برای لاغری و کاهش وزن شناخته میشود.
با بدترین راه های لاغری آشنا شوید ( کلیک کنید)
خواص شلغم برای پوست
از جمله خاصیت شلغم میتوان به تاثیر آن در تقویت پوست اشاره کرد. وجود مقادیر بالایی از ویتامین A و ویتامین C در شلغم میتواند به شفاف و درخشان سازی پوست کمک کند. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در شلغم و ویتامین C از پیری زودرس و چین و چروکهای پوست جلوگیری کرده و موجب جوان سازی پوست میشوند. از دیگر خاصیت شلغم این است که استفاده موضعی از شلغم و برگهای شلغم برای درمان ترک کف پا مفید است.
شلغم و خواص آن برای مو
مصرف منظم شلغم باعث ایجاد تاثیر مثبت روی درخشندگی و تقویت موهای سر خواهد شد. شلغم دارای مقدار زیادی از مس است. مس ترکیبی تاثیر مستقیم و مثبتی بر تشکیل سلولهای «ملانین» دارد. ملانین مادهای است که باعث میشود رنگ موهای شما حفظ شود.
علاوه بر این، ملانین غنی از مواد مغذی مثل بتا – کاروتن، ویتامین C، روی، لوتئین و زکسانتین است. همه این مواد، برای بهبود سلامت موی شما بسیار مهم هستند. در نتیجه آنها موهای شما را محکمتر از قبل میکنند.
روش مصرف پودر شلغم:
طعم پودر شلغم شیرین و ملس است. میتوانید برای استفاده از پودر شلغم یک قاشق از آن را با ماست مخلوط کرده تا یک ماست میوه ای جذاب داشته باشید. همچنین یک قاشق از این پودر را در مایع خورش اضافه کنید تا غلظت و طعم آن دو چندان شود. حتی می توانید 1 الی 2 قاشق از این پودر را با اب خنک مخلوط کنید تا یک لیوان شربت شلغم داشته باشید.
از پودر شلغم می توانید در تهیه ماسک برای پوست نیز استفاده کنید برای این منظور باید 1 قاشق از پودر شلغم را با کمی شیر و عسل مخلوط کنید و آن را روی پوست تمیز صورت ماساژ دهید.
جمع بندی
این سبزی پرخاصیت، خواص تغذیهای چشمگیر و ترکیبات زیستفعال بسیار مفید مانند گلوکوزینولاتها دارد که میتوانند باعث کنترل قند خون و محافظت در برابر باکتریهای مضر شوند و اثرات ضدسرطانی و ضدالتهابی داشته باشند.
هم ریشه و هم سبزی یا برگهای این گیاه را میتوان مصرف کرد و هر دو کاملا مغذی هستند. شلغم و برگ شلغم با وجود خواص فراوانی که دارند، یکی از بهترین مواد غذایی گیاهی هستند که میتوانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
شما می توانید پودر شلغم را همین الان از سایت سلامتشین سفارش بدهید