با چیا، لاغرشو !

استفاده از مواد گیاهی و طبیعی یکی از بهترین راهکارها برای کاهش وزن است. در دنیای امروز که سلامتی به یکی از مهم‌ترین اهداف افراد تبدیل شده، معرفی مواد غذایی مفید و سالم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. امروز با شما هستیم تا درباره یکی از این مواد غذایی جادویی، یعنی دانه چیا صحبت کنیم!

 

فهرست مطالب مقاله دانه چیا سلامتشین :

 

دانه چیا چیست ؟

 

دانه چیا چیست ؟

دانه چیا یک شبه غلات است، اما فیبر بسیار زیادی دارد و البته نوع فیبر موجود در دانه چیا، با فیبری که در نشاسته و سایر انواع کربوهیدرات‌ها وجود دارد متفاوت است. دانه چیا از نعناییان است و در کشور مکزیک، بومی محسوب می‌شود. از نظر ظاهری شبیه تخم شربتی می‌باشد. مصرف دانه چیا برای لاغری بسیار معروف شده است. این دانه‌ها زمانی که در فضای مایع قرار می‌گیرند حالت ژله‌ای پیدا کرده و حجم آن‌ها افزایش پیدا می‌کند.این دانه‌های سیاه و سفید، آب دوست هستند و می‌توانند تا 12 برابر وزن خود آب جذب کنند.

 

آیا استفاده از دانه چیا واقعاً برای لاغری موثر است؟

شاید برای شما هم این سؤال مطرح باشد که آیا گنجاندن دانه چیا در رژیم غذایی کمکی به کاهش وزن می‌کند یا خیر. به طور تئوری، فرض بر این است که دانه چیا با باز شدن در معده و با کمک به احساس سیری، باعث خوردن مقدار غذای کمتر و در نهایت کاهش وزن می‌شوند. به همین دلیل است که در رژیم کتو نیز  کاربرد دارد.

مصرف دانه چیا می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. این دانه‌ها در آب افزایش حجم داده و حالت ژله‌ای می‌گیرند که باعث سیری سریع‌تر می‌شود. علاوه بر این، چیا پر از فیبر است و می‌تواند ۴۰ درصد نیاز روزانه به فیبر را تأمین کند که عملکرد روده و گوارش را بهبود می‌بخشد و باعث احساس سیری می‌شود. برای بهره‌برداری از این خواص، روزانه ۲۰ گرم دانه چیا را خیس کنید و پیش از نهار و شام مصرف کنید.

 

تاثیر چیا بر لاغری

 

تفاوت دانه چیا با تخم شربتی و بذر ریحان

دانه چیا و تخم شربتی و بذر ریحان از گیاهان متفاوتی رشد می‌کنند، اما به دلیل شباهت ظاهری، بسیاری از افراد آنها را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند: از لحاظ ظاهری، تخم شربتی ریزتر و براق‌تر از دانه چیا می‌باشد و پس از خیس خوردن، رنگ آن به خاکستری متمایل می‌شود. بذر یا تخم ریحان هم درشت‌تر از دانه چیا بوده و اگرچه تقریبا با دانه چیا هم رنگ است، اما کمی مات‌تر می‌باشد. شکل هندسی دانه چیا به صورت بیضی است و پس از خیس خوردن به تدریج لعابدار می‌شود. اما بزرگترین تفاوت دانه چیا با تخم شربتی و بذر ریحان در ارزش غذایی آنهاست. مثلا دانه چیا سرشار از امگا 3 است، در حالی که تخم شربتی و بذر ریحان اصلا حاوی امگا 3 نمی‌باشند.

 

دیگر فواید دانه چیا

 

کاهش قندخون

کاهش قند خون را هم باید بخشی از خواص دانه چیا به حساب آورد. میزان بالای قند خون ناشتا، یکی از علائم دیابت نوع دو درمان نشده است. بالا بودن مداوم قند خون ناشتا یکی از عوامل خطر در ابتلا به بیماری‌های مزمن از جمله بیماری‌های قلبی محسوب می‌شود. اما افزایش شدید ولی موقتی قند خون بعد از وعده‌های غذایی هم در صورتی که مکرر و بیش از حد زیاد باشد، می‌تواند روی سلامتی تاثیر منفی بگذارد.

تحقیقات روی حیوانات نشان داده است مصرف دانه چیا، می‌‌تواند با بهبود حساسیت به انسولین و کنترل قند خون، سطح قند خون را پس از وعده‌های غذایی پایدار کند. تحقیقات اندکی هم که روی انسان‌ها انجام شده است این نتیجه را تایید می‌کند. این تحقیقات نشان داده‌اند که در مقایسه با نان معمولی، مصرف نان حاوی چیا می‌تواند میزان بالا رفتن قند خون پس از مصرف غذا را کاهش دهد.

 

رفع بی‌ خوابی

یکی از فواید دانه چیا برای کودکان و بزرگسالان تاثیر این دانه‌های مغذی در تولید و ترشح هورمون‌هایی همچون سروتونین و ملاتونین است. این هورمون‌ها که به نام هورمون‌های شادی‌بخش معروف هستند، به درمان و رفع بی‌خوابی کمک می‌کنند.

 

تاثیر چیا بر بیخوابی

 

سرشار از امگا 3

دانه چیا هم مانند بذر کتان، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. در واقع دانه چیا حتی بیشتر از ماهی سالمون امگا ۳ دارد.

با این حال مهم است به یاد داشته باشیم که امگا ۳ موجود در این ماده غذایی بیشتر از نوع آلفا لینولیک اسید (ALA) است. این نوع امگا ۳ آنقدر که تصور می‌کنید برای بدن مفید نیست.

این نوع از امگا ۳ ابتدا باید به شکل فعال امگا ۳ یعنی اسید ایکوزاپنتانوییک (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک (DHA) تبدیل شود تا بدن بتواند از آن استفاده کند. اما متاسفانه بدن انسان برای تبدیل امگا ۳ نوع ALA به فرم‌های فعال خیلی کارایی ندارد. از این رو نوع گیاهی امگا ۳ در رده‌ی پایین‌تری نسبت به منابع امگا ۳ حیوانی مانند روغن ماهی، قرار می‌گیرد.

 

سلامت استخوان و دندان

دانه چیا همچنین سرشار از فسفر هستند، ماده معدنی‌ای که سلامت استخوان ها را تقویت می کند. وجود آنتی اکسیدان های موجود در دانه چیا نیز می تواند از دندان‌های شما در برابر آسیب محافظت کند.

 

سرشار از فیبر

فیبر بالای دانه چیا در هر 100 گرم 2.3 برابر بیشتر از جو، 8.3 برابر بیشتر از ذرت و 9.8 برابر بیشتر از برنج، فیبر دارد. دو قاشق غذاخوری یا 10 گرم دانه چیا، معادل بیش از یک سوم فیبر توصیه شده روزانه است. فیبر جزء مهمی از رژیم غذایی روزانه است. برخی از مزایای سلامتی مرتبط با فیبر شامل این موارد است:

  • کاهش کلسترول خون

  • اصلاح پاسخ انسولین

  • بهبود انتقال غذا در دستگاه گوارش

  • فعالیت آنتی اکسیدانی

فیبر دانه چیا موجب کاهش کلسترول خون می‌شود که از فواید قابل توجه این گیاه است. همچنین به سیری کمک کرده و بدین ترتیب باعث جلوگیری از پرخوری می‌شود.

 

فیبری به نام اینولین (بیشتر بخوانید)

 

پودینگ چیا

 

نحوه مصرف دانه چیا

دانه چیا در طبیعت به دو رنگ سفید و سیاه وجود دارند. این دو رنگ از لحاظ ترکیبات مغذی هیچ تفاوتی با هم ندارند. دانه چیا در تهیه طیف وسیعی از خوراکی‌ها به کار می‌آید. این دانه‌ که طعم چندانی به غذا نمی‌دهد و با سایر طعم‌ها تداخل ندارد را می‌توان در پخت انواع غذاها استفاده کرد. همچنین، این دانه‌ در ترکیب با مایعات نرم می‌شود و راحت‌تر می‌توان آن‌ را به غذاها و نوشیدنی‌ها افزود.

این دانه‌ها را بیشتر اوقات روی غلات صبحانه، بیسکویت، نان، سس، برنج یا ماست می‌ریزند، یا به ترکیب نوشیدنی‌ها یا شیرینی‌جات مانند پودینگ‌ها می‌افزایند. این دانه‌ها در ترکیب با آب، حالت ژله‌ای پیدا می‌کنند.

 

نکات قابل توجه !

هر ماده غذایی ممکن است در صورت استفاده بیش از حد و نامتعارف، سبب بروز عوارض شود.

با مصرف بیش از اندازه دانه چیا، ممکن است به مشکلات گوارشی همچون اسهال مبتلا شوید. همچنین می‌تواند خطر ابتلا به بدخیمی پروستات را بیشتر کند. علاوه بر آن، مصرف زیاد دانه چیا می‌تواند به‌جای کاهش وزن، به افزایش وزن منجر شود که یکی از عوارض دانه چیا به دلیل وجود چربی بالا در این دانه‌های مغذی است.

چنانچه دانه چیا همراه با داروهای ضد فشار خون و ضد انعقاد همچون وارفارین مصرف شود، می‌تواند سبب بروز تداخل گردد که یکی دیگر از عوارض دانه چیا برای بزرگسالان است.

 

نحوه مصرف دانه چیا

 

جمع بندی نهایی

دانه چیا یک دانه گیاهی مغذی است که می‌تواند به عنوان مکمل در فرآیند کاهش وزن استفاده شود. در این مقاله به بررسی تأثیر و طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری پرداختیم. دانه چیا با داشتن فیبر و پروتئین بالا، توانایی تنظیم سطح قند خون، ایجاد احساس سیری، بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و تعادل هورمون‌ها را دارند. دانه چیا را می‌توان به صورت ژله‌ای، خشک شده، پودینگ و اسموتی در میان وعده یا وعده‌های اصلی استفاده کرد.

 

جهت تهیه دانه چیا سلامتشین کلیک کنید

۵
از ۵
۱۲ مشارکت کننده

​سایر مقاله های مجله

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید