حتما شما هم گل آفتابگردان را دیدهاید. گل زیبایی که هر جا که باشد و در هر زمان از روز، در آسمان به دنبال خورشید میگردد. تخمه آفتابگردان میوه گل آفتابگردان است و غنی از امگا۳، ویتامینها، مواد معدنی و روغنها است.
فهرست مطالب مقاله آرد تخم آفتابگردان سلامتشین:
- درباره تخمه آفتابگردان
- خواص تخمه آفتابگردان
- درباره آرد تخم آفتابگردان بدانیم!
- سوالات متداول
- عوارض جانبی تخمه آفتابگردان چیست؟
- جمع بندی
درباره تخمه آفتابگردان
تخمهها از گلهای بزرگ آفتابگردان برداشت میشوند که گاهی قطر آنها به بیش از 30 سانتیمتر هم میرسد. یک گل آفتابگردان میتواند حاوی بیش از 2.000 دانه باشد. محصولات آفتابگردان معمولا در دو نوع اصلی کشت میشوند. یک نوع از این گل برای تخمههایی که میخوریم رشد میکند و نوع دیگر تخمههای مخصوص روغنگیری هستند.
تخمه های آفتابگردان که میخوریم معمولا در پوستههای راه راه سیاه و سفید قرار دارد. در مقابل تخمههایی که برای استخراح روغن استفاده میشوند دارای پوستهای تماما سیاه هستند. تخمه آفتابگردان دارای طعم ملایم و مغذی و بافتی محکم اما لطیف است.طبع تخمه آفتابگردان گرم و خشک است.
خواص تخمه آفتابگردان
کبد چرب
تخمه آفتابگردان دارای ویتامینهایی مانند ویتامین D و A و املاح معدنی فراوانی است که به سلامت کبد کمک میکنند. این ویتامینها و املاح با افزایش سم زدایی کبد به درمان و علائم کبد چرب کمک میکنند.
مصرف تخمه آفتابگردان به دلیل فواید بسیار زیادی که دارد برای کبد چرب توصیه میشود. درصد چربی دانههای روغنی آفتابگردان خام نسبت به تخمه آفتابگردان بو داده و تخمه آفتابگردان دانه شده سطح بسیار پایینتری دارد. استفاده از تخمه آفتابگردان به افرادی که بیماری کبد چرب دارند توصیه میشود. این خاصیت از تخمه آفتابگردان با گردو مشترک است. یکی از خواص گردو نیز کمک به سلامت کبد و درمانی برای کبد چرب است.
چربی که در تخمه آفتابگردان وجود دارد، از آن دسته از چربیهایی است که برای بدن ما ضروری به حساب میآیند و مصرف این چربیها آسیب جدی به وجود نخواهد آورد؛ اما اگر سطح این چربیهای خوب از سطح نرمال خود بالاتر بروند، میتوانند در اعضای مختلف بدن ما همچون کبد تجمع یابند و منجر به کبد چرب شوند. این به معنای آن است که تخمه آفتابگردان نیز مانند هر ماده غذایی دیگری اگر بیش از حو و افراطی مورد استفاده قرار گیرد موجب افزایش چربی در کبد میشود و میتواند به سلامتی شما آسیب بزند.
بهبود عملکرد تیروئید
حتما همه ی شما بار ها این موضوع را شنیده اید که برخی افراد می گویند که دارای تیروئید کم کار یا پر کار هستند. هنگامی که عملکرد تیروئید دچار اختلال شود ممکن است فرد دچار بیماری های مختلفی شود. یکی از عمده دلایل ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید، کمبود سلنیوم در بدن می باشد. از جمله خواص تخمه آفتابگردان کنترل بیماری های مربوط به اختلال عملکرد تیروئید است چرا که تخمه آفتابگردان سرشار از سلنیوم می باشد.
مفید برای پوست و مو
تخمه آفتابگردان دارای املاح، مواد معدنی و مغذی برای رشد و سلامت مو میباشد. از جمله این مواد مغذی میتوان به منگنز، روی، مس و فولات اشاره کرد. در تخمه آفتابگردان مجموعهای از ویتامینهای B وجود دارند که تاثیر زیادی بر سلامت مو دارد. همچنین تخمه آفتابگردان منبع خوبی از ویتامین E میباشد که به داشتن موهای ضخیم و مشکی کمک میکند. سانیم یکی از املاح ضروری مورد نیاز بدن است که به وفور در تخمه آفتابگردان یافت میشود. کمبود این ماده میتواند باعث سفیدی زودرس موها شود. وجود فولات در تخمه آفتابگردان نیز به افزایش تراکم مو و پیشگیری از ریزش و خاکستری شدن مو کمک میکند.
مقاله مرتبط : لایه برداری پوست با نمک هیمالیا
کاهش وزن
تخمه آفتابگردان از جمله موادی است که میزان کالری آن بسیار بالا می باشد. اما با این وجود باید گفت که مصرف متعادل آن در طول روز تاثیری بر اضافه وزن نخواهد داشت. در واقع فیبر موجود در آن مانع از اضافه وزن می شود. فیبر موجود در این دانه روغنی باعث می شود که زودتر از آنچه که فکر می کنید حس سیری به شما دست دهد و همین موضوع از پرخوری جلوگیری می کند. تخمه آفتابگردان سرشار از پروتئین، چربیهای اشباع، غیراشباع و کالری بالا میباشد. بنابراین مصرف بیش از حد آن باعث افزایش وزن و چاقی خواهد شد. برای سلامت بدن و استفاده از تمام مواد مغذی موجود در تخمه آفتابگردان و برای پیشگیری از اضافه وزن، بهتر است از مصرف تخمه آفتابگردان بو داده خودداری شود یا اگر طعم تخمه بو داده را به مزه تخمه خام ترجیح میدهید تا حد امکان مصرف آن را به 30 تا 40 گرم روزانه محدود کنید. همچنین شما میتوانید برای پیشگیری از افزایش وزن به دلیل مصرف تخمه با ورزش و فعالیت های جسمی کالری وارد شده به بدنتان را بسوزانید.
مقاله مرتبط : خواص کدو حلوایی برای لاغری سریع
دیابت
با توجه به مطالعات انجام شده تخمه آفتابگردان برای دیابت و کلسترول بالا موثر بوده و باعث کاهش آن ها می شود. شده مصرف تخمه میزان هیپرگلیسمی را کاهش میدهد و موجب کنترل قند خون افراد مبتلا به دیابت می شود. افراد مبتلا به دیابت گلیکاسیون پیشرفته تولید میکنند که موجب آسیب به بون میشود. تخمه آفتابگردان دارای ترکیباتی است که این مواد را مهار می کند. وجود سینارین در تخمه آفتابگردان سبب کاهش تریگلیسیرید و کلسترول میشود که این موضوع برای مبتلایان له هایپرگلیسیمی یا چربی خون بالا مزایایی به همراه دارد. تخمه آفتابگردان احتمال ابتلا به سندرم متابولیک که با علائمی مانند دیابت، چاقی و بیماری های خود ایمنی می شود، جلوگیری می کند.
سرشار از مواد معدنی
دانه های آفتابگردان سرشار از مواد معدنی مهمی مانند منیزیم، روی، مس و سلنیوم هستند. اطمینان از دریافت غذاهای غنی از مواد معدنی در رژیم غذایی خود بسیار مهم است زیرا این مواد مغذی برای بدن شما بسیار مفید است،سلنیوم ضروری است و منیزیم یک ماده معدنی فوق ستاره است که برای پاسخ به استرس سالم، تنظیم قند خون و موارد دیگر ضروری است.افزودن غذاهای غنی از مواد معدنی مانند تخمه آفتابگردان به رژیم غذایی شما می تواند به شما کمک کند که مقدار توصیه شده از این مواد مغذی را دریافت کنید.
درمان عفونتها
تخمه آفتابگردان به این دلیل که منبع ویتامینها و مواد معدنی زیادی است، سیستم ایمنی را تقویت و مقاومت بدن در برابر ویروسها و بیماریها را بالا میبرد. همچنین سلنیوم موجود در تخمه آفتابگردان، در کاهش التهابات و عفونتهای بدن موثر است. کاهش فشار خون بالا تخمه آفتابگردان به دلیل این که مقدار زیادی منیزیم دارد، باعث تعادل الکترولیتها شده و به عنوان یک درمان برای فشار خون بالا محسوب میشود. منیزیم موجود در تخمه آفتابگردان نیز نقش مهمی در کانالهای کلسیمی بدن دارد که این کانالها بیشترین تاثیر را بر روی تعادل الکترولیت و فشار خون بدن دارند. حدود ۳۰٪ از نیاز روزانه شما به منیزیم با یک چهارم فنجان تخمه آفتابگردان تامین می شود. همچنین یک درمان عالی برای درمان علائم پرفشاری خون است.
درباره آرد تخم آفتابگردان بدانیم!
این آرد، تهیه شده از مغز تخمه آفتابگردان خام یک ماده غذایی سرشار از ویتامین و فیبر می باشد که می تواند جایگزین مناسبی برای پخت و پز شما باشد. دانههای آفتابگردان دارای مواد غذایی بسیار خوبی هستند. منبع عالی برای پروتئین، فیبر، فیتواسترولها، ویتامین B1، ویتامین E، منیزیم، سلنیوم، فولات و موارد دیگر. این آرد در انواع رژیمهای غذایی مثل کتوژنیک به کار میرود.
آرد تخم آفتابگردان یک جایگزین کم کربوهیدرات فوقالعاده برای کسانی است که به انواع آرد دیگر و یا آجیل، آلرژی دارند. برای تهیه کیکهای کمچرب، کمکربوهیدرات و همچنین بدون لبنیات اضافه، میتوان از این آرد استفاده کرد. ضمن اینکه این آرد، بدون گلوتن است و برای افرادی که رژیم غذایی کتوژنیک را دنبال میکنند بسیار مناسب است.
با نگهداری این آرد در فریزر، میتوانید برای مدت زمان بیشتری در پخت و پز استفاده کنید. با مصرف این آرد، ضمن کاهش کلسترول مضر برای بدن، کلسترولهای مفید را نیز در سطح خون افزایش میدهید.
باید ها و نباید های رژیم کتوژنیک (بیشتر بدانید)
سوالات متداول
تخمه آفتابگردان چاق کننده است ؟ تخمه آفتابگردان به مقدار زیاد دارای پروتئین است و به همین خاطر بسیار مفید است. اما یکی از مضرات تخمه آفتابگردان به ویژه در رژیم لاغری، کالری بالای آن است. هر ۳۰ گرم از تخمه آفتابگردان کالری حدود ۱۶۵ دارد که میزان زیادی به حساب میآید. شباهت استفاده از خواص آفتابگردان و چاقکنندگی آن همچون چربی موجود در گردو و خواص گردو است که چنانچه به میزان کافی مصرف شود، سبب چاقی نمیشود.
در نتیجه زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان میتواند سبب چاقی و اضافه وزن در انسان شود؛ اما اگر درست و به اندازه مصرف کنید، میتواند سبب لاغری انسان نیز شود. تخمه آفتابگردان، حاوی روغن زیاد، فیبر و پروتئین است. اگر به اندازه مصرف شود باعث احساس سیری در طول روز می شود و از این طریق به کاهش وزن انسان کمک میکند
نحوه مصرف آرد تخم آفتابگردان
مصرف این آرد در رژیم کتوژنیک بسیار توصیه میشود، زیرا نسبت به آردهای معمولی کربوهیدرات بسیار کمتری در ساختار این آرد وجود دارد. این آرد بسیار پر کاربرد بوده و می توان از آن نه تنها در شیرینی پزی و کیک پزی بلکه در پخت و پز و آشپزی نیز استفاده کرد.
طرز تهیه کیک کتویی (کلیک کنید)
عوارض جانبی تخمه آفتابگردان چیست؟
- خوردن تخمه زیاد گاهی میتواند مشکلات جدی برای سلامتی به وجود آورد. اگر مینای دندانتان ضعیف شده باشد یا به تازگی به دندان پزشکی مراجعه کرده باشید، شکستن تخمه میتواند باعث آسیب رسیدن به دندانها و لثههای شما شود.
- خوردن مقدار زیادی تخمه آفتابگردان همچنین منجر به انسداد مدفوع در کودکان و بزرگسالان میشود.
- شاید به نظرتان عجیب باشد که بگوییم تخمه آفتابگردان میتواند آلرژیزا باشد، ولی این دانه در مواقع خاص میتواند موجب ایجاد آلرژی شود. این واکنشهای حساسیتزا ممکن است شامل آسم، تورم دهان، خارش دهان، تب یونجه، بثورات پوستی، ضایعات، استفراغ و آنافیلاکسی باشند. بنابراین اگر آلرژیهای غذایی دیگری دارید، بهتر است آفتابگردان را در حد اعتدال مصرف کنید.
جمع بندی
همانطور که گفته شد خواص تخمه آفتابگردان بسیار زیاد است و چون از محبوبیت زیادی برخوردار است. زیاد مصرف می شود ، به همین دلیل در ایران نیز کشت می شود . تخمه آفتابگردان دراوقات فراغت مصرف می شود و خواص زیادی دارد، ولی بهتر است در مصرف تخمه هم زیاده روی نکنیم.
جهت خرید آرد تخم آفتابگردان کلیک کنید