پودر لبو یا چغندر قرمز یکی از انواع چاشنی ها و رنگ دهنده های طبیعی است که در تهیه انواع غذاها و خوراکی استفاده می شود، لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است که به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
فهرست مطالب مقاله لبو سلامتشین :
طبع و مصلح لبو چیست؟
طبع لبو متعادل است و برای همه افرادی که مزاج سرد یا گرم دارند، مفید است. اما مصرف زیاد لبو باعث ایجاد سودا میشود. به عنوان مصلح لبو هم میتوانید لبو را به صورت گرم همراه با عسل مصرف کنید.
فواید لبو برای سلامتی
لبو برای ورزشکاران
نتایج چندین مطالعه نشان میدهد که وجود «نیترات» در رژیم غذایی عملکرد بدن را در هنگام ورزش افزایش میدهد. به همین دلیل، لبو اغلب توسط ورزشکاران استفاده میشود. نیتراتها با بهبود کارایی «میتوکندری»، که مسئول تولید انرژی در سلولهای شما هستند، بر عملکرد فیزیکی آنها تأثیر میگذارد.
در دو مطالعه شامل هفت زن و هشت مرد، مصرف روزانه ۵۰۰ میلی لیتر آب لبو به مدت شش روز، ۱۵ تا ۲۵ درصد از میزان خستگی در طول تمرینات را کم کرد. این عدد نشان دهنده ۱ تا ۲ درصد بهبود عملکرد کلی است. در هنگام دوچرخه سواری هم خوردن لبو مصرف اکسیژن را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد.
در یک مطالعه کوچک بر روی یک دوچرخه سوار رقابتی نشان داد، تأثیر مصرف ۵۰۰ میلی لیتر آب لبو بر عملکرد آن، افزایش عملکرد تا بیش از ۲.۵ و ۱۰ مایل (۴ و ۱۶.۱ کیلومتر) بود.
5 میان وعده مقوی (بیشتر بخوانید)
کنترل فشارخون
بیماریهای قلبی، از جمله حملات قلبی، نارسایی قلبی و سکته مغزی، یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی ایجاد آنها است. نتیجه تحقیقات پزشکی نشان داده است که لبو میتواند فشار خون را به میزان قابل توجهی یعنی ۴ تا ۱۰ mmHg طی چند ساعت کاهش دهد.
به نظر میرسد این تأثیر برای فشار خون سیستولیک بیشتر است. در ضمن این میزان برای لبو خام نسبت به لبو پخته بیشتر است. این اثرات کاهش فشار خون احتمالا به دلیل غلظت بالای نیترات در لبو است. نیتراتهای غذایی در بدن، به اکسید نیتریک تبدیل میشوند، مولکولی که عروق خونی را گشاد میکند و باعث کاهش فشار خون میشود. سطح نیترات خون تا ۶ ساعت پس از خوردن نیترات در رژیم غذایی افزایش مییابد. بنابراین، لبو فقط اثر موقتی بر فشار خون دارد و مصرف منظم آن برای کاهش طولانی مدت فشار خون ضروری است.
تنظیم گوارش
«فیبر» جزء مهم رژیم غذایی سالم است. یک فنجان لبو حاوی ۳.۴ گرم فیبر است که لبو را به منبع فیبر خوبی تبدیل میکند. فیبر هضم را آسان میکند و حجم مدفوع را زیاد میکند. این عامل میتواند سلامت دستگاه گوارش را ارتقا دهد. همچنین عمل دفع را منظم نگه دارد و از بیماریهای گوارشی مثل عارضه یبوست، بیماری التهابی روده و دیورتیکولیت جلوگیری کند. علاوه بر این، فیبر با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله سرطان روده بزرگ، بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ مرتبط است.
لبو برای پوست
آب لبو خواص ضد التهابی قوی دارد و برای درمان آکنه و جوش صورت مفید است برای درمان جوش و آکنه هر روز صورت خود را با ترکیب آب لبو و سرکه بشویید.
لبو حاوی آنتی اکسیدان است که چین و چروک پوست را کاهش میدهد و به جوانسازی پوست کمک میکند. برای درمان لکههای پوستی از خواص لبو برای پوست استفاده کنید و بهصورت منظم آب لبو بنوشید.
کمک به بیماران دیابتی
لبو ها حاوی آنتی اکسیدانی به نام آلفا لیپوئیک اسید هستند که می تواند به کاهش سطح گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین کمک کند و از تغییرات اکسیداتیو مرتبط با استرس در بیماران دیابتی جلوگیری کند. مطالعات نشان داده اند که اسید آلفا لیپوئیک می تواند علائم نوروپاتی محیطی و نوروپاتی اتونومیک را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد.
طرز تهیه صبحانه آسون رژیمی (جهت مشاهده کلیک کنید)
لبو برای کاهش وزن
لبو غنی از فیبر است و کالری کمی دارد افراد از لبو در رژیم غذایی کاهش وزن و لاغری استفاده میکنند، زیرا خواصی دارد که میتواند در برابر چربی مبارزه کند همچنین خواص لبو قرمز به هیدراته نگه داشتن بدن و سمزدایی آن کمک میکند از این طریق هم به لاغری و هم به داشتن پوستی درخشان کمک میکند. لبو کالری کم و آب زیادی دارد. افزایش مصرف غذاهای کم کالری مثل میوهها و سبزیجات با کاهش وزن همراه است. علاوه بر این، لبو با وجود کالری کم، حاوی مقادیر متوسط پروتئین و فیبر است. این دو ماده مغذی، همچنین برای کنترل وزن مهم و مفید هستند. فیبر موجود در لبو همچنین با کاهش اشتها و افزایش احساس سیری، به کاهش وزن کمک میکند و در نتیجه کالری دریافتی کلی در طول روز را کاهش میدهد.
موارد مصرف پودر لبو
پودر لبو برای روی برنج
استفاده در سس
پودر لبو در دمنوش
به عنوان چای
استفاده در غذاها و خورشها
تهیه شربت با پودر لبو
استفاده از پودر لبو در سالاد
استفاده برای ماسک صورت
برای رنگ کردن مو و تقویت آن
طرز تهیه سالاد لبو (رسپی گیاهخواری)
عوارض و مضرات لبو
مطمئن باشید که مصرف متعادل لبو برای سلامتی مفید است. اما زیادهروی در خوردن آن باعث میشود غلظت خون افزایش یابد. به ویژه کسانی که معده ضعیف دارند، ممکن است با مصرف زیاد لبو دچار نفخ یا یبوست شوند.
از مضرات احتمالی دیگر لبو ، ایجاد سنگ کلیه است. مخصوصا کسانی که کلیه سنگساز دارند. اگزالات موجود در لبو باعث ایجاد سنگهای کلسیمی در کلیه و مجاری ادراری میشود.
ویتامین K لبو با وارفارین که داروی انعقاد خون است احتمال تداخل دارویی دارد.
اگر لبو را در مقدار زیاد مصرف کنید، احتمال دارد تارهای صوتی شما دچار گرفتگی شود.
دل درد و دل پیچه از دیگر مضرات مصرف بالای لبو است. همچنین خوردن زیاد لبو ممکن است باعث تغییر رنگ ادرار و مدفوع شود.
سوالات متداول
- برای سرما خوردگی مناسب است؟ تقویت سیستم ایمنی نقش کلیدی در پیشگیری از سرماخوردگی دارد. یکی از مغذی ترین غذاها برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی همزمان لبو است.
- برای لاغری مناسب است؟ لبو سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است. وجود این مواد مغذی به شما کمک می کند برای مدت طولانی تری احساس سیری کنید.
- برای پوست مناسب است؟ استفاده از ماسک لبو منافذ پوست را می بندد و لکه های تیره روی آن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، به طوری که به تدریج کاملا از بین می روند.
کلام آخر
لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است.لبو به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لبو سرشار از فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم است.
چون در همه فصول لبو در دسترس نمی باشد بهتر است اقدام به تهیه پودر لبو کنید که ماندگاری بالایی دارد و خواص آن حفظ شده است.