آشنایی با رژیم دیابتی

 درمان دیابت محدود به مصرف دارو و یا تزریق انسولین نیست؛ رعایت رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی برای موفقیت درمان ضروری هستند.

 

فهرست مطالب مقاله آشنایی با رژیم دیابتی :

 

 1- درمان نکردن دیابت چه عوارضی دارد؟

2- آیا رژیم دیابت بر درمان آن تاثیرگذار است؟

 3- رژیم غذایی دیابت باید چگونه باشد؟ 

4- حقایقی که لازم است درباره رژیم غذایی دیابتی ها بدانید

5- رژیم غذایی دیابتی ها شامل چه چیزهایی است؟

6- چه غذاهایی بخوریم؟

7- چه غذاهایی نباید بخوریم؟

8- فعالیت بدنی دیابتی ها 

9- سخن پایانی 

 

یکی از مهم‌ترین عوامل، برای پیشگیری از دیابت، داشتن رژیم لاغری و غذایی دیابت درست و انجام ورزش است. با غذاهایی که می‌خوریم می‌توانیم قندخون را کنترل یا درمان کنیم. پس، کاهش وزن می‌تواند موجب مهار دیابت نوع دو شود. حتی کاهش ۵ درصدی از وزن تأثیر بسیاری در کنترل دیابت دارد. بنابراین، افراد مبتلا به این بیماری، برای کنترل آن، به برنامه غذایی برای دیابتی‌ها نیاز دارند.

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

درمان نکردن دیابت چه عوارضی دارد؟

اگر دیابت نادیده گرفته شود، در بلندمدت آسیب‌های جدی به بدن وارد می‌کند، مانند آسیب‌های زیر: فشارخون بالا؛ از دست دادن شنوایی؛ از دست دادن کلیه‌ها؛ بیماری قلبی- عروقی؛ ضعف سیستم ایمنی؛ عفونت‌های پوستی.

 

آیا رژیم دیابت بر درمان آن تاثیرگذار است؟

افراد می‌توانند با کاهش ۱۵ کیلوگرم از وزن، دیابت نوع ۲ را تا حدود زیادی کنترل یا درمان کنند. درست خلاف این نظریه که می‌گویند بیماری دیابت، همیشگی است. افرادی می‌توانند بعد از دنبال کردن برنامه غذایی دیابت، میزان قند خون خود را به حالت طبیعی بازگرداندن که به‌تازگی به دیابت نوع دو مبتلا شده‌اند. همچنین، در یک تحقیق در سال ۲۰۱۶، افرادی توانستند بعد از کاهش ۱۵ کیلوگرم وضعیت قند خون خود را به حالت عادی باز گردانند که بیش از ۱۰ سال مبتلا به دیابت نوع ۲ بودند.

 

رژیم غذایی دیابت باید چگونه باشد؟

به‌طور کلی، افرادی که مبتلا به دیابت نوع دواند باید میزان مصرف گوشت‌، چربی‌های حیوانی و قندهایی که سریع جذب می‌شوند را کاهش دهند. به‌جای آن‌ها، باید میزان مصرف غذاهایی سرشار از قندهای کامل، مانند غلات کامل، نشاسته‌ها و میوه‌های خشک را کم کنند. در عمل، دیابتی‌ها باید قسمت عمده‌ای از خوراک‌شان را به غلات کامل (قندهای کامل)، سبزی‌ها و میوها اختصاص دهند. باید شکر‌های سفید را با خوراکی‌های مناسب، گوشت‌های چرب را با گوشت پرندگان و ماهی‌ها و چربی‌های حیوانی را با روغن کلزا یا زیتون جایگزین کرد. دیابتی‌ها باید از فرآورده‌های صنعتی دوری کنند و خودشان غذا بپزند.

آشنایی با رژیم دیابتی

 

حقایقی که لازم است درباره رژیم غذایی دیابتی ها بدانید :

  • هیچ رژیم غذایی دیابتی وجود ندارد که بتواند برای همه انواع مبتلایان به دیابت ( دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری) مناسب باشد. 

  • نوع دقیق و زمان دقیق وعده‌های غذایی در مبتلایان به دیابت به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله سن، جنسیت، میزان فعالیت فرد و نیاز به افزایش، حفظ و یا کاهش وزن. 

  • بسیاری از رژیم‌های غذایی مبتلایان به دیابت اجازه می‌دهند تا فرد مبتلا با رعایت حجم غذا و زمان مصرف وعده‌های غذایی، مشابه سایر اعضای خانواده غذا بخورد.

  • رژیم غذایی سرشار از فیبر در مبتلایان به دیابت نوع 2 می‌تواند به کنترل کلسترول و قند خون کمک کند. 

  • برخی مبتلایان به دیابت نوع 2 ممکن است از مکمل‌ها برای کنترل بیماری‌شان استفاده کنند. با این حال هیچ شواهدی مبنی بر کارایی مصرف این مکمل‌ها در درمان دیابت در دسترس نمی‌باشد. 

 

رژیم غذایی دیابتی ها شامل چه چیزهایی است؟

اساس رژیم غذایی مبتلایان به دیابت داشتن سه وعده غذایی منظم در ساعاتی مشخص از روز است؛ این مسئله کمک می‌کند تا بهتر از انسولین تولیدی توسط بدن یا دریافتی از طریق دارو استفاده کنید.یک متخصص تغذیه می‌تواند به شما در پیدا کردن یک رژیم غذایی مناسب کمک کند؛ او به شما می‌گوید که برای داشتن یک رژیم غذایی سالم متناسب با میزان فعالیت و نیاز بدن چه کارهایی لازم است انجام دهید. 

 

بيشتر بخوانيد: رژيم ديابتي (كليك كنيد)

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

چه غذاهایی بخوریم؟

یکی از رایج‌ترین سوالاتی که مبتلایان به دیابت از پزشک خود می‌پرسند، این است:«چی بخوریم؟» بهتر است کالری موردنیاز خود را از کربوهیدرات‌های سالم و مواد غذایی غنی از فیبر دریافت کنید. 

 

کربوهیدرات‌های سالم 

تلاش کنید تا انرژی موردنیاز خود را از کربوهیدرات‌های سالم دریافت کنید؛ از جمله:

  • میوه‌ها 

  • سبزیجات

  • غلات

  • حبوبات مثل لوبیا و نخودفرنگی

  • مواد لبنی کم‌چربی مثل شیر و پنیر

خوب است از مصرف موادی که چربی، شکر و سدیم( نمک) زیادی دارند، خودداری کنید. 

 

مواد غذایی سرشار از فیبر

فیبرها گروهی از مواد غذایی هستند که بدن قادر نیست آن‌ها را هضم و یا جذب کند. این مواد غذایی به بدن در کنترل قند خون و هضم سایر مواد غذایی کمک می‌کنند؛ مواد غذایی سرشار از فیبر مثل:

  • سبزیجات

  • میوه‌ها

  • غلات

  • حبوبات

  • آجیل

 

میوه‌ها و سبزیجات به کنترل فشار خون، چربی و قند خون کمک کرده و ریسک بیماری‌هی قلبی و عروقی و سکته‌های مغزی را کم می‌کنند. این گروه غذایی علاوه بر این که فیبر بالایی دارند، غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. این مواد غذایی به هضم غذا و پیشگیری از سرطان‌های دستگاه گوارش کمک می‌کنند.

آبمیوه‌ها را جایگزین مصرف میوه تازه نکنید؛ چون به آن اندازه فیبر ندارند.

 

غذاهای پروتئینی مثل ماهی، مرغ، تخم مرغ و آجیل

گوشت و ماهی سرشار از پروتئین هستند که به سلامتی عضلات بدن کمک می‌کنند. اما برای داشتن یک رژیم غذایی سالم لازم است که مصرف گوشت قرمز و مواد فرآوری‌شده را کم کنید. این مواد ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی را بالا می‌برند. هفته‌ای حداقل دو بار ماهی سالم مثل ماهی تن و ماهی ساردین بخورید؛ این ماهی‌ها سرشار از امگا 3 هستند که می‌توانند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی موثر باشند. ازمصرف ماهی‌های سرخ‌شده نیز پرهیز کنید. 

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

چربی‌های «خوب»

غذاهای حاوی چربی‌های غیراشباع می‌توانند به کاهش سطح کلسترول کمک کنند؛ مثل:

اما در این کار زیاده‌روی نکنید؛ زیرا همه چربی‌ها کالری زیادی دارند. 

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

لبنیات کم چربی

لبنیات سرشار از کلسیم بوده و به سلامت استخوان و دندان‌ها کمک می‌کنند. با این حال بهتر است در انتخاب لبنیات دقت کنید؛ درصورتی که چربی بالایی داشته باشند، می‌توانند مضر باشند.

 

چه غذاهایی نباید بخوریم؟

بیماران مبتلا به دیابت درمعرض ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. مصرف بیش از حد برخی مواد غذایی می‌تواند باعث ایجاد لخته و انسداد در عروق خونی شود. مصرف بیش از حد این مواد غذایی می‌تواند سلامت قلب و عروق را به خطر بیندازد:

 

چربی‌های اشباع

از مصرف لبنیات پرچرب و پروتئین‌های حیوانی مثل کره، هات داگ، سوسیس و کالباس خودداری کنید. همچنین لازم است مصرف روغن نارگیل و یا هسته خرما را محدود کنید. 

 

چربی‌های ترانس

مواد غذایی فرآوری‌شده سرشار از چربی‌های ترانس هستند، لازم است مصرف این مواد غذایی را قطع و یا محدود کنید. 

 

کلسترول

از جمله منابع کلسترول می‌توان به لبنیات پرچربی و پروتئین‌های حیوانی نظیر زرده تخم مرغ و جگر اشاره کرد. مصرف کلسترول نباید از 200 میلی گرم در روز تجاوز کند. 

 

سدیم( نمک)

لازم است مصرف نمک را به کمتر از 2.3 گرم در روز برسانید. در صورتی که مبتلا به فشار خون باشید، پزشک ممکن است توصیه به مصرف کمتر از این مقدار هم بکند. 

مصرف الکل و نوشیدنی‌های گازدار را به حداقل برسانید.

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

فعالیت بدنی دیابتی ها :

 

حتی فعالیت های بدنی کوچک نیز می تواند به شما کمک کند. کارشناسان پیشنهاد می کنند که حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط ​​یا شدید را در 5 روز هفته انجام دهید. اگر می خواهید وزن خود را کاهش دهید یا وزن خود را حفظ کنید ، ممکن است لازم باشد 60 روز یا بیشتر در 5 روز هفته فعالیت بدنی انجام دهید.

هنگام ورزش آب بنوشید تا هیدراته خوبی داشته باشید. افراد مبتلا به دیابت ممکن است به دلیل جریان خون ضعیف و آسیب عصبی که می تواند ناشی از سطح بالای قند خون باشد ، مشکلاتی در پا داشته باشند. برای جلوگیری از مشکلات پا ، باید کفش های راحت و حمایتی بپوشید و از پاهای خود قبل ، حین و بعد از فعالیت بدنی مراقبت کنید.

 

برای دریافت بهترین نتیجه از درمان، انجام منظم ورزش، ترک سیگار و الکل و داشتن خواب کافی در کنار رژیم غذایی و دریافت دارو ضرورت دارند.

 

آشنایی با رژیم دیابتی

 

سخن پایانی :

بیماری دیابت درصورتی که پیشرفت کند و تحت کنترل نباشد، می‌تواند عوارض مختلفی برای بدن ایجاد کند؛ اما رژیم غذایی مناسب در کنار مصرف دارو می‌تواند تا حد زیادی ریسک بروز عوارض را کم کرده و یا وقوع آن‌ها را به تاخیر بندازد. 

 

  درباره ی دیابت بیشتر بخوانید ( کلیک کنید )

۵
از ۵
۱۲ مشارکت کننده

​سایر مقاله های مجله

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید