در مورد ماچا باید بدانید که هرکدام از درجات ماچا دارای طعم های متفاوتی است.ولی این نشان دهنده پایین بودن کیفیت آن ها در درجات مختلف نیست.بلکه تفاوت آن ها در نحوه مصرف آنهاست.
فهرست مطالب مقاله ماچا سلامتشین :
- انواع ماچا
- درباره ماچا تشریفاتی
- درباره ماچا نرمال
- روش های تشخیص کیفیت ماچا
- جمع بندی
به طور کلی ماچا به دو دسته کلی تقسیم می شود :
1. ماچا تشریفاتی
اگر برگ های تازه و جوان گیاه ماچا در برداشت اول و به صورت دست چین تهیه شوند، ناب ترین طعم و رنگ را خواهند داشت. به درجه این گیاه، تشریفاتی گویند و به طور معمول فقط با آب داغ مصرف می شود عسل، شیر و یا شکر در ترکیب این درجه از ماچا هنگام سرو، استفاده نمی شود. ترکیب ماچا تشریفاتی با آب بدون افزودن شیرین کننده و طعم دهنده طعم دلنشین، از یاد نرفتنی و لطیفی دارد. پودر ماچا تشریفاتی بسیار لطیف و خوشرنگ (سبز کم رنگ و درخشنده) است و تنها با یک بار لمس می توان شدت لطافت آن را احساس کرد.
2. ماچا نرمال
و اما ماچا نرمال که تلخی گیاه ماچا در این نوع محسوس تر از کیفیت قبلی است، در صنایع پخت و پز و آشپزی استفاده می شود. رنگ آن کم رنگ تر است و می توان گفت کیفیت ماچا تشریفاتی مرغوب تر از ماچا نرمال است.
همه چیز درباره ماچا (بیشتر بخوانید)
برخلاف چای سنتی که به صورت برگهای خرد و خشک شده گیاه چای هستند، این چای به صورت پودر بوده و دارای درجات مختلفی است که بیانگر کیفیت ظاهری، روش تهیه و مواد داخل آن هستند:
رنگ چای
بافت، کیفیت و تراکم
کیفیت محصول (آیا از ساقه تهیه شده است و یا از برگ)
نرمی پودر
آیا به مدت طولانی در معرض اکسیژن بوده است یا نه؟
چگونه آسیاب شده است؟
رسیدگی قبل از به عمل آوردن
این چای اعلاء رنگ سبز درخشان، طعم بسیار لطیف و بافتی بسیار نرم دارد. از برگهای بسیار جوان تهیه شده و تمام ساقه ها و رگهای آن حذف می گردد. برگها با سنگ آسیاب می شوند که موجب غلظت بالای چای می گردد. رنگ سبز درخشان آن کاملاً این چای را از دیگر چای ها متمایز می کند.
هدف : چای ماچا برای مخلوط شدن با آب داغ، مصرف بدون افزودنی یا شیرین کننده و مصرف بلافاصله تهیه می شود. همانند مراسم چای در ژاپن این چای در حضئر مهمانان و بدون شیرین کننده تهیه شده و بلافاصله سرو می شود.
طعم و مزه : این چای سنتی به شکل طبیعی طعمی شیرین دارد. طعم ملایم آن را می توان با شیر، شکر، شلات و فرآورده های سویا ترکیب نمود، اما بهترین طعم را نوع ساده و بدون افزودنی برایتان فراهم می کند.
رنگ، رایحه و بافت : همه احساس خود را بکار گیرید تا رنگ سبز درخشان و پودر آن و رایحه تازه و علف مانند آن را حس کنید. هرگز نباید بافتی زبر و شن مانند داشته باشد و رنگ آن باید همیشه سبز براق باشد.
کاربرد : برای هر فنجان آب جوش، شما نیاز به یک قاشق چایخوری پودر ماچا دارید.
دقت کنید تا مخلوط را خوب بهم بزنید. از نوع ماچا تشریفاتی نباید در پخت و پز استفاده شود. چون در درجه اول بسیار گران است، و علاوه بر آن این ترکیب نفیس در میان دیگر مواد مصرفی از بین می رود.
دومین درجه مهم چای ماچا ، ماچا نرمال (نوع آشپزخانه) است که اغلب برای آشپزی استفاده می شود. این نوع برای نوشیدن نیز مناسب است. کیفیت خوبی دارد و فقط طعمش کمی با نوع سنتی تفاوت دارد. این نوع چای الزماً کیفیت پائین ندارد فقط طرز تهیه آن متفاوت است و خصوصیت متمایزی دارد.
هدف: این ترکیب برای استفاده و سازگاری با مواد دیگر در غذا تهیه می شود. ترکیب طعم قوی آن با دیگر طعمها سازگاری و همخوانی دارد و می توان از آن یک لاته مرغوب و یا یک اسموتی خوشمزه تهیه کرد. از آن در تهیه شیرینی، کیک و نان نیز استفاده می شود.
طعم: عطر و طعم آن از ماچای سنتی بیشتر است و شیرینی کمتر و طعم تلخ تری دارد.
رنگ، رایحه و بافت: این ماچا باید طعمی ملایم و علفی داشته باشد. نباید بافتی زبر و شن مانند داشته باشد. رنگ آن به درخشانی نوع سنتی نیست اما رنگ سبز مشخصی دارد.
کاربرد: برای تهیه چای به مقدار بیشتری از این چای نیاز است. بهتر است برای هر فنجان آب جوش، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری چای ماچا استفاده شود.
در دستور پخت غذاها نیز معمولاً از ۱ یا ۲ قاشق چایخوری چای ماچا استفاده می شود.
چقدر ماچا بخوریم (بیشتر بدانید)
روش های تشخیص کیفیت ماچا
تشخیص کیفیت ماچا پس از خارج کردن آن از بسته بندی بسیار آسان است.
اما وقتی ماچا در داخل بسته بندی است، تقریبا غیر ممکن است که بتوان کیفیت آن را تشخیص داد.یکی از بهترین رویکردها در انتخاب ماچا خرید از یک برند معتبر و منبع قابل اطمینان است.
- رنگ : ماچا با کیفیت رنگ سبز روشن ،روشن و گیرایی دارد.در صورتیکه ماچا بی کیفیت رنگ سبز کدر ،سبز ارتشی و یکسری هم به زردی میزنند .مشاهده این رنگ ها نشان از نامرغوب بودن دارد و این بدین معناست که:
ماچا دیرتر از زمان موعدش برداشت شده است.
ساقه و شاخه نیز همراه برگ ماچا آسیاب شده است.
بنابراین رنگ ماچا یکی از سریعترین فاکتورها برای تشخیص کیفیت ماچا محسوب می شود.
طرز تهیه موس شکلاتی ماچا (جهت مشاهده کلیک کنید)
- بو : روش بعدی در تشخیص کیفیت آن بو کردن است.عطر و رایحه ماچا می تواند روشی برای تشخیص کیفیت آن باشد.
ماچا تشریفاتی بوی تازگی و سبزی دلپذیر می دهد(همانند بوی سبزی تازه).اگر بوی علف خشک و کهنه گی داد نشان از بی کیفیت بودن آن دارد.
ماچا تشریفاتی پس از حل شدن در آب گرم، طعم دلنشین و مطلوبی دارد و نیازی به افزودن عسل یا شکر ندارد.در صورتی که ماچا بی کیفیت طعم تند و تلخی دارد.
- بافت : ماچا تشریفاتی دارای بافت بسیار نرم و ابریشمی میباشد.اگر ماچا دارای این بافت نباشد میتواند به دو دلیل باشد.
جمع بندی
مقایسه درجه تشریفاتی با درجه نرمال معادل مقایسه سیب با پرتقال است. آنها به طور منحصر به فردی متفاوت هستند، اما با همان دقت توسط کشاورزان ساخته و تهیه شده اند. یک درجه لزوما "بهتر" از دیگری نیست، آنها فقط موارد استفاده متفاوتی دارند.
جهت تهیه پودر ماچا تشریفاتی و ماچا نرمال کلیک کنید