شیرین کننده رژیمی به عنوان خلاقیتی در جهت کمک به افرادی که تحت رژیم لاغری بوده و یا دارای بیماری خاصی هستند ، توانسته جایگاه خود را در صنعت شیرینی پزی و همچنین سفرههای ایرانی باز نماید.
فهرست مطالب مقاله نقش شیرین کننده بر رژیم غذایی :
1- شیرین کننده رژیمی چیست؟
2- چرا باید از شیرین کنندههای رژیمی استفاده کنیم؟
3- نحوه عملکرد شیرین کننده های رژیمی
4- لاغری با شیرین کننده رژیمی
5- شیرین کننده رژیمی برای افراد مبتلا به دیابت
6- کلام آخر
وقتی که بدنبال کاهش وزن و رژیم چاقی باشید، قطعاً اولین چیزی که به ذهنتون میرسد حذف کردن قند و شکر از رژیم غذاییست. اما واقعیت اینجاست که شاید برای چند روز یا حتی چند هفته بتوانید در مقابل هوس شیرینی جات مقاومت کنید و شیرینی و بستنی نخورید اما بعد از مدتی بطور کلی رژیم رو کنار میگذارید و دوباره به رژیم اشتباه سابق و وزن قبلی بر می گردید.
میدانیم که یکی از دغدغههای بسیار مهم دوستداران کیک و شیرینی افزایش وزن و احتمال ابتلا به دیابت است. نگرانیهایی از این قبیل باعث شده که بسیاری از افراد در انتخاب انواع شیرین کنندهها و میزان مصرف آن دچار سردرگمی و اشتباه شوند. باید توجه داشت که امروزه بخش عمدهای از رژیم غذایی مناسب، به نحوهٔ به استفاده از مواد قندی و جایگزینهای آن بستگی دارد.
شیرین کننده رژیمی چیست؟
شیرین کنندههای رژیمی یکی از انواع افزودنیهای غذایی هستند که شیرینی آنها چندین برابر شکر بوده ولی انرژی آنها کمتر از شکر است. درواقع به این دلیل که این ترکیبات چندین برابر شیرینتر و طعم دارتر از شکر معمولی (ساکارز) هستند به هنگام استفاده، مقدار کمتری از آن مورد نیاز است؛ بنابراین انرژی کمتری نیز در مواد خوراکی، که این نوع از شیرینکنندهها در آنها به کار رفته است، وجود خواهد داشت.
تولید و استفاده از شیرینکنندههای رژیمی در صنعت شیرینیپزی از آن جایی رواج پیدا کرد که متخصصین تغذیهای، مصرف شکر معمولی را عاملی اساسی در افزایش وزن دانستند؛ بنابراین به شیرینکنندههای رژیمی جایگزین شکر روی آوردند. زیرا این مواد انرژی زیادی تولید نمیکنند و حتی برخی از آنها بدون آنکه وارد روند سوخت و ساز بدن شوند، دفع میشوند.
چرا باید از شیرین کنندههای رژیمی استفاده کنیم؟
کالری ایجاد نمیکنند
بر روی مقدار قند خون تاثیر نمیگذارند
عاملی برای پوسیدگی دندانها نمیشوند
مقدار واقعی مصرف قندی افراد، مناسب میشود
هیچ یک از شیرین کننده های رژیمی سرطانزا نمیباشند
مصرف انواع شیرین کنندهها به جز ساخارین در هنگام بارداری مجاز است
باعث بیش فعالی در کودکان، دیابت نوع ۲ یا سایر بیماریهای مزمن نمیشوند
تحقیقات بر روی شیرین کننده های فاقد کالری بهوسیله کمیسیون اروپایی و آژانس استانداردهای غذایی فرانسه سلامت و مفید بودن آنها را در رژیم غذایی تائید میکند.
نحوه عملکرد شیرین کننده های رژیمی :
زبان انسان دارای جوانه های چشایی بسیار است که وظیفه تشخیص طعم مواد غذایی را بر عهده دارند. نحوه عملکرد این جوانه های چشایی به گونه ای است که هر نوع از جوانه قادر به تشخیص طعم های مجزا می باشد و برای این فرآیند می توانند به مولکول های با اشکال مجزایی مشخص متصل شده و سیگنال های مربوط به آن پیام را به مغز ارسال می کنند. در اینجا مولکول های قندی با اتصال به گیرنده های چشایی مخصوص به خود طعم شیرینی را در مغز ایجاد می کنند. در اینجا نیز شیرین کننده های رژیمی مولکول هایی بسیار شبیه به مواد قندی هستند ولی با این تفاوت که با اتصال به گیرنده های چشایی شیرین در زبان، نمی توانند به اجزای سازنده خود بشکنند و ایجاد انرژی کنند و تنها می توانند طعم شیرینی را از خود برجای بگذارند.
لاغری با شیرین کننده رژیمی :
رابطهٔ پنهانی بین چاقی و ممنوعیت مصرف غذاهای شیرین وجود دارد. به این صورت با ممنوع کردن شیرینیها، جذابیت آنها برای فردی که میخواهد رژیم غذایی سالم داشته باشد و همچنین فردی که میخواهد لاغر شود، افزایش مییابد؛ درنتیجه فرد بعد از مدتی که از مصرف شیرینی خودداری میکند، ناگهان به افراط در مصرف آنها روی آورده و بعد احساس گناه او را در برمیگیرد و درنتیجه دوباره آنها را تحریم میکند. درنهایت فرد اسیر چرخهٔ معیوب ممنوعیت و افراط در مصرف شیرینیجات میشود که بیشک منجر به شکست در اهداف رژیم غذایی میگردد. به دلیل انرژی کمتری که در شیرین کننده رژیمی وجود دارد، این محصول میتواند به عنوان وسیلهای برای مدیریت مؤثر وزن به کار رود.
شیرین کننده رژیمی برای افراد مبتلا به دیابت :
طبق آخرین توصیههای پزشکی اگر افراد مبتلا به دیابت، مواد قندی را حسابشده مصرف کنند، این نوع مواد قندی تأثیری منفی بر روی کنترل دیابت آنها نخواهد داشت. بنابراین شیرین کننده رژیمی میتوانند جایگزینی مناسب در افراد دیابتی باشند که مصرف شیرینیجات در آنها بالاست.
کلام آخر :
باید به این نکته توجه نمود که بدون کالری بدون شیرین کننده های رژیمی دلیل بر زیاده روی در مصرف این مواد نمی باشند چرا که به دلیل شیرینی بسیار بالا قادرند آستانه چشایی را به سطوح بالاتر تغییر بدهند.