طبق آمار وزارت کشاورزی آمریکا، سیب زمینی به عنوان محصول اول کشاورزی در ایالات متحده و چهارمین محصول پرمصرف جهان بعد از برنج، گندم و ذرت است. سیب زمینی گیاهی یک ساله است که در آب و هوای معتدل کشت میشود و در مقابل یخبندان حساس است. جزو دسته صیفی جات و این نوع سبزی را به صورت سرخ شده یا بخار پز شده در ترکیب با دیگر گیاهان و یا به تنهایی مصرف میکنند و میتواند به عنوان یک وعدهی غذایی کامل معرفی شود.
فهرست مطالب مقاله انواع سیب زمینی ها :
1- سیب زمینی پوست قهوه ای
2- سیب زمینی طلایی یا زرد
3- سیب زمینی قرمز
4- سیب زمینی شیرین
5- سیب زمینی استانبولی یا انگشتی
6- سیب زمینی بنفش
7- فواید دارویی و درمانی سیب زمینی بنفش برای بدن
8- سخن پایانی
سیب زمینی از جمله سبزیجات اصلی در خانه است که میتوان در هر وعدهی غذایی آن را گنجاند. سیب زمینی انواع مختلفی دارد که در رنگها، شکلها و اندازههای مختلف کشت میشود. سیب زمینیها در رنگهای زرد، قهوهای، صورتی، قرمز و ارغوانی در بازار به فروش میرسند. در ادامهی این مطلب شما را با معروفترین و محبوبترین سیب زمینیها بیشتر آشنا خواهیم کرد.
سیب زمینی پوست قهوه ای :
سیب زمینی پوست قهوهای از معروفترین و رایجترین انواع سیب زمینی در سراسر جهان است. این نوع سیب زمینی پوستی قهوهای رنگ، زبر و ناهموار دارد که در اندازههای مختلف با ظاهری بیضی شکل و نسبتا کشیده دیده میشود. بخش داخلی سیب زمینی پوست قهوهای سفید مایل به کرم است که بیشتر برای پخت به روش ساده و یا سرخ کردن مورد استفاده قرار میگیرد. نشاستهی این سیب زمینی بسیار زیاد است و برای رشد نیاز به آب کمی دارد.
سیب زمینی طلایی یا زرد :
سیب زمینی طلایی یا زرد همانطور که از نامش پیداست پوستی به رنگ طلایی و نازک دارد. قسمت داخلی این نوع سیب زمینی به رنگ زرد است و به دلیل بافت خامهای که دارد میتواند بهترین گزینه برای تهیهی پورهی سیب زمینی در ترکیب با کره باشد. علاوه بر تهیه پوره با سیب زمینی طلایی میتوان آن را به صورت گریل و یا کبابی شده نیز مصرف کرد.
سیب زمینی قرمز :
سیب زمینی قرمز را به دلیل پوست قرمزی که دارد نامگذاری کنند. بخش داخلی این نوع سیب زمینی به رنگ سفید مایل به کرم است. سیب زمینی قرمز سرشار از آنتی اکسیدان است و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت میکند و باعث کاهش کلسترول بالای خون میشود. این نوع سیب زمینی را به صورت آب پز و یا بخار پز مصرف میکنند. سیب زمینی قرمز ظاهری گرد با پوستی صاف و نازک است و بافتی مومی شکل و خامهای دارد. برای تهیه سوپ، سالاد و خورشت از این سیب زمینی میتوانید استفاده کنید و به دلیل رنگ قرمز پوست به غذای خود ظاهری جذاب هدیه کنید.
سیب زمینی شیرین :
سیب زمینی شیرین به مانند نام خود طعمی شیرین دارد. بافت این سیب زمینی نرم و خامهای است و میتواند برای در تهیه انواع کیک مناسب باشد. سیب زمینی شیرین ارزش غذایی بسیار بالایی دارد به همین جهت در اقصی نقاط جهان چون هندوستان، چین و حتی آفریقا و اروپا کاشته و مصرف میشود. با قرار دادن سیب زمینی شیرین در برنامهی غذایی خود میتوانید باعث کنترل قند خون، کاهش میزان استرس شوید و از التهابات بدن را کاهش دهید و به هضم غذا و سلامت قلب کمک کنید.
سیب زمینی استانبولی یا انگشتی :
سیب زمینی استانبولی گونهی کوچکی از سیب زمینی هستند که ظاهری شبیه به انگشت انسان دارند و اندازه آن ها به ۵ تا ۱۰ سانتی متر میرسد. سیب زمینی استانبولی در مناطق گرمی چون سیستان و بلوچستان کشت میشود و زمان برداشت آن قبل از گرم شدن هواست. این نوع سیب زمینی به سرعت فاسد میشود به همین جهت بهتر است بعد از برداشت در محلی خنک نگهداری شود. سیب زمینی استانبولی سرشار از مس، فیبر و پتاسیم است و میتواند بهترین گزینه برای کنترل وزن و بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سلامت استخوانها باشد.
سیب زمینی بنفش :
سیب زمینی بنفش یکی از انواع سیب زمینی هاست (نام علمی : Solanum tuberosum) که پوست بیرونی آن به رنگ بنفش تیره یا سیاه و گوشت داخلی آن حتی بعد از پخت هم به رنگ بنفش می باشد. سیب زمینی بنفش نسبت به سیب زمینی سفید از بافتی متراکم تر، مغذی تر و خوش طعم تر برخوردار است. در مقایسه با سیب زمینی معمولی، آن ها شاخص گلیسمی پایین تری دارند و سرشار از آنتی اکسیدان ها به ویژه آنتوسیانین ها، تیامین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین C، منگنز، منیزیم، مس، آهن، پتاسیم و فیبر هستند.
فواید دارویی و درمانی سیب زمینی بنفش برای بدن :
1. قند خون و دیابت
سیب زمینی بنفش شاخص گلیسمی یا (GI) پایینی دارد (یک مطالعه مقایسه ای در انسان نشان داده که سیب زمینی بنفش دارای GI حدود 77 است در حالیکه GI سیب زمینی زرد و سیب زمینی سفید به ترتیب 81 و 93 می باشد). در حالی که تمام انواع سیب زمینی ها به دلیل محتوای کربوهیدرات بر سطح قند خون تأثیر می گذارند، سیب زمینی بنفش به دلیل غلظت بالای ترکیبات گیاهی پلی فنول کمتر از سایر انواع آن اثر می گذارد. این ترکیبات ممکن است با کاهش جذب نشاسته در روده تاثیر کمتری بر روی میزان قند خون داشته باشند.یک مطالعه حیوانی نشان داده که مصرف سیب زمینی بنفش منجر به افزایش تحمل گلوکز و کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت می شود.
سیب زمینی بنفش حاوی مقادیر بسیار بالای آنتی اکسیدان هاست (دو تا سه برابر بیشتر از سیب زمینی های سفید و زرد) که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو را از بین می برند. سیب زمینی های بنفش حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هاست که به کاهش کلسترول خون بالا، تقویت بینایی و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و دیابت کمک می کند. سیب زمینی بنفش علاوه بر آنتوسیانین ها حاوی مقادیر بالای ویتامین C، کاروتنوئید ها، سلنیوم، تیروزین و پلی فنول هاست؛ یک مطالعه کوچک بر روی هشت نفر نشان داده که یک وعده غذایی حاوی سیب زمینی بنفش باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان ها در خون و ادرار می شود. یک مطالعه دیگر در مردان نشان داده که مصرف سیب زمینی بنفش به مدت 6 هفته باعث کاهش نشانگر های التهابی و نشانگر های آسیب DNA شده است.
سیب زمینی بنفش به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و پتاسیم موجود در آن ممکن است باعث سلامت رگ ها و کاهش فشار خون بالا شود. یک مطالعه 4 هفته ای بر روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده که خوردن شش تا هشت سیب زمینی بنفش دو بار در روز، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب 3.5 درصد و 4.3 درصد کاهش می دهد. برخی مطالعات حاکی از آن است که در مقایسه با خوردن سیب زمینی سفید، خوردن سیب زمینی بنفش ممکن است سفتی شریانی را کاهش دهد. داشتن شریان های سفت خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و حمله ی قلبی را افزایش می دهد. گفته می شود که ترکیبات پلی فنول موجود در سیب زمینی بنفش به روشی مشابه با برخی از دارو های کاهش فشار خون موسوم به مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) عمل می کنند.
چند مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در سیب زمینی شیرین ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و پستان را کاهش دهد. در یک مطالعه مشخص شد که سلول های سرطانی که تحت درمان با عصاره سیب زمینی بنفش قرار داشتند، آهسته تر رشد کردند و در بعضی موارد این عصاره حتی باعث مرگ سلول های سرطانی شده است.
مقادیر بالای فیبر موجود در سیب زمینی بنفش برای پیشگیری و درمان یبوست مفید می باشد. بخشی از نشاسته موجود در سیب زمینی های بنفش نوعی فیبر به نام نشاسته مقاوم است؛
مقادیر بالای فیبر نامحلول موجود در سیب زمینی شیرین می تواند باعث افزایش سطح انرژی بالا برای مدت طولانی در ورزشکاران و بدنسازان شود.
برخلاف تصور عموم سیب زمینی بنفش یک گیاه تراریخته نیست و رنگ بنفش آن به دلیل مقادیر بالای آنتوسیانین های موجود در آن می باشد. سلامتشین امکان خرید پودر کرفس را با کیفیت و قیمت مناسب برای شما فراهم کرده است و میتوانید این پودر را به راحتی از فروشگاه تهیه کنید.