کامکوات که به نام پرنجی یا پرتقال زینتی هم شناخته می شود، یکی از انواع مرکبات به رنگ نارنجی و به اندازه ی یک زیتون است که نیز ترش و شیرین است. درخت کامکوات امروزه یک درخت شناخته شده است و روز به روز بر محبوبیت و شهرت میوه و برگهای آن افزوده میشود.
فهرست مطالب مقاله با کامکوات آشنا شوید! :
1- پرتقال کامکوات چیست؟
2- خواص کامکوات
3- عوارض کامکوات
4- سخن پایانی
پرتقال کامکوات چیست؟
کامکوات، مانند سایر مرکبات، سرشار از ویتامین C است. ویتامین C یکی از مهمترین آنتیاکسیدانهای مورد نیاز بدن برای مبارزه با رادیکالهای آزاد است. ویتامین C در ترمیم سلولهای آسیبدیده و جلوگیری از آسیب دیدن سلولهای سالم تأثیر زیادی دارد. کامکوات در کل دارای آثار بلندمدت است. به دلیل وجود اسیدسیتریک در این میوه، مصرف آن میتواند از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری کند. این میوه در دسته میوه های استوایی قرار دارد.
کامکوات منبع بسیار خوبی از مس، آهن و پتاسیم محسوب میشود. سیستم بدن شما به این مواد معدنی نیاز دارد تا بتواند عملکردی بهینه داشته باشد. مس و آهن برای تولید گلبولهای قرمز در خون ضروری هستند. وظیفه گلبولهای قرمز، انتقال اکسیژن در نقاط مختلف بدن است. پتاسیم نیز عنصری کلیدی برای حفظ تعادل در ضربان قلب و فشارخون است.
خواص کامکوات :
معده و دستگاه گوارش
فیبر موجود در کامکوات، به بهبود هضم غذا کمک می کند، درد معده را درمان می کند و گاز محبوس شده در دستگاه گوارش را کاهش می دهد.
یبوست
کامکوات حاوی مقادیر بالای فیبر است که با بهبود حرکات روده به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می کند.
سرماخوردگی
در طب سنتی چینی از کامکوات برای درمان سرماخوردگی، تب، سرفه و التهاب دستگاه تنفسی استفاده می شود. مطالعات نشان داده که مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در کامکوات، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به سرماخوردگی و عفونت های ویروسی پیشگیری می کند.
چربی خون و قلب
مقادیر بالای فلاونوئید پنسیرین موجود در کامکوات به کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بالای خون کمک می کند.
فیتوسترول های موجود در کامکوات یک ساختار شیمیایی شبیه به کلسترول دارند، به این معنی که آنها می توانند جذب کلسترول را متوقف کنند و باعث کاهش کلسترول بالای خون شوند. برخی از فلاونوئید های موجود در کامکوات، دارای خواص ضد التهابی هستند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در کامکوات دارای خواص ضد التهابی هستند که با تقویت سیستم ایمنی بدن، احتمال ابتلا به انواع سرطان را کاهش می دهند. کاروتنوئیدی به نام بتا کریپتوکسانتین موجود در کامکوات، باعث افزایش گلبول های سفید خون شده و خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش می دهد.
چشم
کامکوات ها یک منبع غنی از ویتامین A و بتا کاروتن است که باعث تقویت بینایی می شود. همچنین به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد، خطر ابتلا به آب مروارید و دژنوراسیون ماکولا را کاهش می دهد.
پوکی استخوان
مقادیر قابل توجه کلسیم موجود در کامکوات باعث تقویت و بهبود رشد استخوان ها شده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
عوارض کامکوات :
آلرژی و حساسیت
کامکوات با پوست خورده می شود به همین دلیل می تواند در برخی افراد باعث حساسیت و واکنش های آلرژیک شود. آلرژی به کامکوات به صورت قرمزی، خارش و تورم پوست ظاهر می شود.
نفخ شکم و اسهال
زیاده روی در مصرف کامکوات به دلیل مقادیر بالای فیبر که دارد، می تواند باعث نفخ شکم، گرفتگی و اسهال شود.
نکته:
هر چند که این میوه دارای خواص متعددی برای بدن است، اما توجه داشته باشید که نباید در مصرف آن زیادهروی کرد.
مصرف بیش از حد این میوه میتواند باعث دفع کلسیم از بدن شده و در نتیجه به استخوان و دندانها آسیب برساند.
سخن پایانی :
شما میتوانید از این میوه برای تهیه انواع کیک، دسر، بستنی، شیرینی، ژله، مربا، مارمالاد به صورت تازه و خام و یا پخته استفاده نمایید. دمنوش کامکوات و سالاد زمستانی تهیه شده از این میوه به همراه اسفناج سایر روش های استفاده از این میوه خوش طعم و بهرهمندی از مزایای آن میباشد.همچنین خوردن مربای کامکوات به همراه چای در عصرهای سرد پاییزی بسیار دلچسب می باشد.