یکی از سبزیجات که که در فصل تابستان به وفور دیده می شود “کدو سبز” است که دارای ارزش غذایی بسیاری بوده و از لحاظ علم گیاه شناسی ، در بخش میوه ها جای دارد اما از نظر آشپزی و خورد و خوراک در بخش سبزیجات قرار می گیرد.
فهرست مطالب مقاله کدوسبز سلامتشین :
- درباره کدوسبز
- انواع مختلف کدو
- طبع و مصلح کدوسبز
- خواص کدوسبز برای سلامتی
- مضرات و عوارض کدوسبز
- سوالات متداول
- کلام آخر
درباره کدوسبز
کدوی تابستانی از خانواده گیاهان Cucurbitaceae است که در ردهی خربزه، کدو اسپاگتی و خیار قرار دارد. در حالی که منبع کدو در قاره آمریکاست، اما این گونه خاص برای اولین بار در اوایل دهه 1800 در ایتالیا توسعه یافت. در شکلها و اندازههای مختلفی یافت میشود، اما بیشتر به صورت شبیه به خیار یا کدوی نازک و بلندی شکل دارد. پوست این میوه از رنگ سبز یا زرد و گاهی سفید است و داخل آن سفید است. کدوسبز به دلیل داشتن طعم ملایم و خواص مفید برای سلامتی، به عنوان یکی از مواردی که در غذاهای مختلف به کار میرود، شناخته میشود. جالب است بدانید که گاهی اوقات به آن، کدو خیاری هم گفته می شد.
انواع مختلف کدو
کدوسبز انواع مختلفی دارد و هر نوع آن ها دارای رنگ، طعم و شکل خاص خود است. برخی از رایج ترین انواع کدوسبز که در سراسر جهان شناخته شده و مصرف می شوند:
کدو زیبای سیاه (Black Beauty)
کدو سبز Dunja
گورمه گلد/کدوی طلایی (Gourmet Gold)
کوکوزلا (Cocozella)
کدو سبز گرد
کدو کروکنک / گردن کج (Crookneck)
طبع و مصلح کدوسبز
طبع کدوسبز در طب سنتی سرد و تر است و از همین رو مصرف آن در روزهای گرم تابستان بسیار مفید است. افراد بلغمی و سرد مزاج باید از مصرف بیش از حد کدو سبز اجتناب کنند. بهترین مصلحات کدوسبز نعنا، روغن زیتون، فلفل، آبغوره طبیعی، زیره سیاه و سبز و نمک هستند.
اگر تا به حال خواص کدوسبز را نمیدانستید، حتما تا پایان مقاله در کنار ما باشید...
خواص کدو سبز برای سلامتی
کاهش وزن
کدوسبز نشاستهی کمی دارد که این یعنی این نوع سبزی یا میوه کربوهیدرات کم و فیبر زیادی دارد. این موضوع به سیر کردن شما و جلوگیری از پرخوری کمک میکند. کدوسبز همچنین آب زیادی دارد و به همین علت میتواند شما را برای مدت زمان طولانی سیر نگه دارد. کدوسبز حاوی شاخص گلیسمی پایینی است. افزایش مصرف میوهها و سبزیجات و مواد غذایی کمچرب با کاهش وزن اصولی و حفظ وزن در محدودهی طبیعی در ارتباط است. مواد غذایی که حاوی فیبر زیادی هستند، نیاز به جویدن بیشتر دارند که این موضوع جلوی پرخوری در مدت زمان کوتاه را میگیرد.
درباره نکات تناسب اندام بخوانید
کندکردن روند پیری
داروهای ضد پیری امروزه بازار بزرگی را به خود اختصاص دادهاند و کمتر از یک صنعت میلیارد دلاری نیستند. اما اگر کدوسبز در آشپزخانه خود دارید، احتمالاً دیگر نیازی به این داروها نخواهید داشت. کدوسبز منبع خوبی از آنتی اکسیدانهای لوتئین و زآگزانتین است. این دو کاروتنوئید خواص ضد پیری قدرتمندی از خود نشان دادهاند. این آنتی اکسیدانها از سلولهای بدن و پوست در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند که در غیر این صورت ممکن است منجر به پیری زودرس شود. لوتئین و زآگزانتین نیز پوست را روشن کرده و سلامت آن را بهبود میبخشند. در یک مطالعه مشخص شد که لوتئین موجب جلوگیری از آسیب غشاء سلولی میشود. همچنین دارای خواص محافظت از نور است که از پوست در برابر آسیب اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند. کدوسبز همچنین سرشار از بتاکاروتن است که کمبود آن خطر مرگ و میر را در مردان مسن افزایش میدهد. ریبوفلاوین موجود در کدوسبز سلامت پوست، مو، ناخن و غشاهای مخاطی را حفظ میکند. در یک مطالعه مشخص شد که ریبوفلاوین طول عمر مگسهای میوه را افزایش میدهد که نشاندهنده احتمال مشابه در انسانها نیز هست. کدوسبز سرشار از ویتامین C است. طبق یک مطالعه در کره جنوبی، مشخص شد که این ویتامین پیری را در سلولهای قلب انسان کاهش میدهد. همچنین ویتامین C در سطوح بالایی در لایههای پوست یافت میشود که میزان آن به دلیل افزایش سن کاهش مییابد. از این رو، مصرف ویتامین C راه حلی منطقی برای کاهش علائم پیری به نظر میرسد.
کبد چرب
کدوسبز خواص متعددی برای سلامتی دارد و یکی از این خواص، کمک به کاهش کبد چرب است. با توجه به داشتن فیبر، پتاسیم، ویتامین سی و انواع آنتی اکسیدانها، کدو سبز میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند. کدوسبز حاوی مقادیر بالای سدیم است، سدیم بدن را قلیایی کرده و به سم زدایی کبد و درمان کبد چرب کمک میکند.
مصرف کدو خورشتی برای کبد چرب میتواند به کاهش سطح چربیهای موجود در کبد کمک کند و به عنوان یکی از روشهای طبیعی کاهش کبد چرب به کار گرفته شود. همچنین، مصرف کدوسبز به دلیل داشتن ویتامین C و آنتی اکسیدانها میتواند به پاکسازی بدن از ترکیبات زاید و افزایش سلامتی کلی بدن کمک کند. مصرف کدو خام برای کبد چرب مفید خواهد بود. شما میتوانید کدوسبز خام را با پوست در تهیه سالاد استفاده کنید تا بهتر کبد را سمزدایی کند.
دیابت
کدوسبز به عنوان یک منبع فیبر، مواد مغذی و پایین بودن شیرینی طبیعی، میتواند برای کنترل دیابت بسیار مفید باشد. فیبر موجود در کدوسبز میتواند به بهبود کنترل گلوکز خون و کاهش نیاز به انسولین کمک کند. همچنین، کدوسبز حاوی مقادیر قابل توجهی از پتاسیم است که میتواند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند و خطر بروز عوارض قلبی در افراد دیابتی را کاهش دهد. کنترل دیابت از مهم ترین خواص کدو به شمار می رود. مقدار کربوهیدرات و قند موجود در کدوسبز بسیار کم است و چون شاخص گلیسمی آن پایین است برای پیشگیری از دیابت مفید است. همچنین الیاف پلی ساکاریدی که موجود در کدوسبز هستند از جمله پکتین به تنظیم قند خون افراد دیابتی کمک میکنند.
بایدها و نبایدها در رژیم دیابتی (کلیک کنید)
درمان یبوست
کدوسبز حاوی فیبر محلول و نامحلول است. فیبر نامحلول باعث حجیم شدن مدفوع میشود و به حرکت راحتتر غذا در روده کمک میکند و خطر یبوست را کاهش میدهد. فیبر محلول نیز باکتریهای مفیدی را که در روده زندگی میکنند تغذیه میکند. این باکتریها اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFAs) تولید میکنند که سلولهای روده را تغذیه میکند، علاوه بر این، این اسیدهای چرب میتوانند به کاهش التهاب و علائم برخی از اختلالات روده، مانند سندرم روده تحریکپذیر (IBS)، بیماری کرون، و کولیت اولسراتیو کمک کنند.
فیبری به نام اینولین (بیشتر بدانید)
بهبود سلامت چشم
بهبود سلامت چشمها یکی دیگر از خواص کدوسبز به شمار میرود. کدوسبز یک مادهی غذایی عالی برای چشمها محسوب میشود. این نوع سبزی سرشار از لوتئین و زیگزانتین است که دو نوع آنتیاکسیدان هستند که نشان داده شده از بیماری تباهی لکهی زرد ناشی از افزایش سن پیشگیری میکنند.
در نظر داشته باشید که بعضی از بیماریهای چشمی خطرناک از جمله آب سیاه چشم (گلوکوما) و بیماری تباهی لکهی زرد هیچ علامت هشداردهندهای ندارند. بنابراین بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که مواد غذایی مفید برای چشمها (مانند کدوسبز) را در رژیم غذایی خود جای دهید.
کدوسبز همچنین منبع خوبی از ویتامین A است که نشان داده شده سلامت چشمها را افزایش میدهد. این ویتامین برای حفظ سلامت چشمها ضروری است. یک مطالعهی دانشگاهی منتشر شده به این نتیجه رسید که دنبال کردن رژیم غذایی حاوی چربی کم میتواند برای چشمها مفید باشد. کدوسبز همچنین منبع عالی بتاکاروتن محسوب میشود و میتواند سلامت چشمها را بهبود ببخشد و از چشمها در برابر عفونتها محافظت کند.
کدوسبز برای پوست
کدوسبز حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای A و C است که از اهمیت بسیاری برای سلامت پوست برخوردارند. این ویتامینها میتوانند به جوانی و سلامت پوست کمک کنند، باعث ترمیم سریعتر بافتهای پوست شوند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
کدوسبز حاوی مقادیر قابل توجهی از آنتیاکسیدانهایی مانند بتاکاروتن است که میتواند از آسیبهای اکسیداتیو در پوست جلوگیری کند. علاوه بر این، مصرف کدوسبز میتواند به بهبود شدیدی از شرایط پوستی مانند آکنه، ریزش مو، خشکی و التهاب پوست کمک کند. در کل، مصرف کدوسبز به عنوان یک منبع غذایی غنی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها میتواند به بهبود سلامت و زیبایی پوست کمک کند.
بروکلی برای پوست و مو (بیشتر بدانید)
افزایش رشد مو
کدوسبز، به دلیل سرشار بودن از روی، رشد مو را افزایش می دهد . کدوسبز یکی از میوههایی است که میتواند به بهبود ظاهر و سلامت موها و همچنین به تغذیه سالم پوست سر و جلوگیری از پوسته شدن موها کمک کند. این میوه حاوی مواد مغذی مهمی از جمله ویتامینهای A، C و E، فولات، آهن، روی و پتاسیم است که به تقویت ریشههای مو و حفظ سلامت آنها کمک میکنند. علاوه بر این، کدوسبز حاوی سیستین است که یک اسید آمینه است که به بهبود ساختار مو و جلوگیری از آسیب و شکنندگی موها کمک میکند.
مضرات و عوارض کدوسبز
مصرف بیش از حد کدوسبز برای افرادی که به مشکلات گوارشی مبتلا هستند، مناسب نیست. از طرف دیگر افرادی که از سندروم روده تحریکپذیر رنج میبرند، باید در مصرف کدوسبز محتاط باشند.
برخی افراد ممکن است با مصرف کدوسبز دچار علائم حساسیت و آلرژی شوند. رایجترین علائم حساسیت به کدوسبز شامل خارش پوستی و تهوع است.
کدوسبز سرشار از «بتاکاروتن» است که فواید زیادی برای بدن دارد. اما مقادیر زیاد بتاکاروتن برای خانمهای باردار، خانمهای شیرده و افرادی که سیگار میکشند و یا کسانی که تحت آنژیوپلاستی قرارگرفتهاند مناسب نیست و از همین رو این افراد نباید از کدوسبز به مقدار بیش از حد استفاده کنند.
سوالات متداول
آیا میتوان کدوسبز را به صورت خام مصرف کرد؟ بله. در واقع بهترین راه برای خوردن آن همین است.
کدوسبز میوه است یا سبزی؟ میوه. چون از گل به دست میآید.
آیا کدوسبز باعث ایجاد گاز معده میشود؟ خوردن کدوسبز خام ممکن است این مشکل را به وجود آورد. آن هم به این دلیل که حاوی سلولز (که دیوارههای سلولهای گیاه را تشکیل میدهد) است. وقتی کدو سبز خام میخورید، آنزیمهای گوارشی بدن شما نمیتوانند سلولز را تجزیه کنند. از این رو، باکتریهای روده کنترل میشوند. آنها از سلولز تغذیه کرده تا آن را تجزیه کنند. در این فرآیند، ضایعات به شکل گاز متان آزاد میشوند.
کلام آخر
کدوسبز یک مادهی غذایی بسیار سالم و مغذی است که میتواند با فواید خارقالعادهی خود برای سلامتی بدن، پوست و مو شما را متعجب کند. از جمله خواص کدوسبز میتوانیم تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به رشد مو، پیشگیری از نقرس، کمک به شکلگیری کلاژن، تقویت استخوانها و دندانها و… را نام ببریم.
جهت تهیه پودر کدوسبز سلامتشین کلیک کنید