فهرست مطالب مقاله عوارض رژیم وگان :
1- معایب و مضرات گیاهخواری
2- اثرات و عوارض گیاه خواری طولانی مدت
3- سخن پایانی
معایب و مضرات گیاهخواری :
از آنجا که هیچ رژیم غذایی کاملاً بدون ایراد نیست؛ گیاه خواری نیز معایب و مضراتی دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر است :
کمبود مواد مغذی در بدن: ممکن است برخی از مواد معدنی و ویتامینها بهطور کامل از غذاهای گیاهی جذب نشوند. برخی از مواد از غذاهای جانوری راحتتر جذب میشوند ویا در غذاهای جانوری تراکم این مواد بیشتر است؛ به همین دلیل برای جذب مقدار خاصی از آن ماده مغذی از مواد گیاهی، نیازمند مصرف بیشتری از آن غذا هستیم. برای مثال افرادی که در رژیم گیاه خواری هستند، ممکن است با کمبود ویتامین B12، ویتامین D، کلسیم و پروتئین روبرو شوند.
محدودیت انتخاب: گیاهخواران ممکن است برای ایجاد تنوع غذایی و یا انتخاب غذا از منوی رستورانها دچار محدودیت شوند. به همین دلیل گیاه خواری گاهی یک چالش محسوب میشود.
بروز سرطان کولورکتال: جالب است بدانید با اینکه پیش از این تصور میشد سرطان کولورکتال بر اثر مصرف زیاد غذای حیوانی ایجاد میشود، امروز متوجه شدهاند ریسک ابتلا به سرطان کولورکتال در افرادی که تحت رژیم گیاهخواری هستند، بیشتر است. این مورد نیز یکی از معایب گیاه خواری محسوب میشود.
کاهش تراکم استخوان: این مورد بیشتر از عوارض گیاهخواری در دوران کودکی و نوجوانی محسوب میشود. زیرا جذب مواد مغذی در این دوره کاهش مییابد و این افراد در بزرگسالی دچار کمبود تراکم استخوان میشوند. همچنین بهتر است کودکان در سن رشد، زنان باردار و شیرده و ورزشکاران از رژیم گیاه خواری پیروی نکنند و چنانچه تمایل به انجام این رژیم دارند، حتماً با پزشک مشورت کنند.
اثرات و عوارض گیاه خواری طولانی مدت :
کمبود ویتامین:
مواد غذایی گیاهی، آجیل و دیگر مواد غذایی گیاهی سرشار از ریز مغذی هستند که بدن شما در بالاترین سطح عملکرد به آن نیاز دارد. با این حال، خوردن ید، روی و ویتامین ب 12 هنگامی که گوشت، غذاهای دریایی و محصولات لبنی را از وعده های غذایی خود کنار می گذارید سخت است. بدون این مواد مغذی می توانید از خستگی، اسهال، از دست دادن حس چشایی و بو و حتی آسیب عصبی رنج ببرید. عامل مهم در اینجا، مصرف مکمل های غذایی و ویتامین های طبیعی است که از رژیم غذایی خود حذف کرده اید، با جایگزین کردن غذاها و اضافه کردن آن ها به رژیم غذایی می تواند به متعادل نگه داشتن آن کمک کند.
نفخ و اسهال:
اغلب غذاهای گیاهی فیبر بالایی دارند. این ماده مغذی به عملکرد گوارشی کمک می کند، قند خون را تنظیم می کند و سیری را در میان مزایای دیگر افزایش می دهد. مشکل بیش از حد آن است که باعث نفخ، گاز و تغییر عادت های روده شود.
انرژی و وزن:
وقتی گیاهانی مصرف می کنید که به طور طبیعی کالری کمتری نسبت به غذاهای حیوانی دارند، به این معنی است که حجم بیشتری از غذا را می خورید تا تمام کالری که نیاز دارید را به دست آورید.
با نخوردن گوشت و لبنیات ممکن است مشکلاتی در سلامتی ایجاد کنید می توانید انرژی کمی داشته باشید و به دلیل عدم تغذیه ناکافی تنبل شوید. تمام غذاهای گیاهی را انتخاب کنید و شکر فرآوری شده، روغن و سایر خوراکی های ناسالم را کنار بگذارید که هیچ ارزش غذایی ندارند.
مشکلات هضم:
زمانی که شروع به جایگزین کردن محصولات حیوانی با غذاهای سالم مثل حبوبات، سبزیجات و بنشن می کنید، ناگهان ترکیب بندی کاملا متفاوتی از غذا به دست خواهید آورد تغییر خیلی سریع می تواند منجر به یبوست، اسهال و نفخ شود. به خاطر فیبر. این بخش غیر قابل هضم گیاهان است که در محصولات حیوانی و اغلب غذاهای فرآوری شده یافت نمی شود.
ریزش مو:
تنظیم رژیم غذایی بدون گوشت می تواند بر نوسازی و سلامت سلول مو تاثیر بگذارد. پروتئین یکی از مهم ترین مواد غذایی برای داشتن موهای سالم است.کراتین ماده ای است که قدرت و ساختار مو را فراهم می کند، یک پروتئین است و بدن ما آن را از پروتئینی که می خوریم تامین می کند.
آسیب های پوستی و ناخن های پوست:
زمانی که رژیم غذایی را به گیاهخواری تغییر می دهید، متوجه خواهید شد که پوست شما بیشتر و بیشتر جوش می زند و با ظاهر مات موو ناخن ها شکننده مواجه خواهید شد این به این دلیل است که بدن سم زدایی می کند و برخی از اندام ها که برای انجام این کار از آن استفاده می شود پوست است.
مشکل خواب:
به خاطر تغییر سیستماتیک بدن، الگوهای خواب کنترل می شوند. در طول دفع مسمومیت، خوابیدن معمولا سخت است چون بدن برای خلاص شدن از سموم، اضافه کاری می کند.
سخن پایانی :
رژیم گیاهخواری ممکن است در طولانی مدت به بدن شما آسیب برساند و یا به طور کلی برای شما مفید نباشد و به همین دلیل چنانچه برای کاهش وزن و به عنوان رژیم لاغری میخواهید از آن استفاده کنید، بهتر است به یک مشاور تغذیه مراجعه کنید تا نهتنها از غذاهای سالم و انواع متنوع موادمغذی بهرهمند شوید؛ بلکه بتوانید با تغییر رژیم غذایی و ایجاد تحرک، سبک زندگی خود را تغییر داده و در کنار کاهش وزن، سلامتی خود را افزایش دهید.